In de voorstelling 'Doch' op 4 mei gaan studenten onder begeleiding van Kim van Kooij in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen.
In de voorstelling 'Doch' op 4 mei gaan studenten onder begeleiding van Kim van Kooij in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen.

Hoe zorg je dat de nagedachtenis van WOII bij jongeren in leven blijft?

Human Interest 435 keer gelezen

DEN BOSCH | Tijdens de vijftiende editie van ‘Theater Na de Dam’ zetten bijna 400 jongeren met 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Zo is er ook een voorstelling, door en voor jongeren, in Theater aan de Parade, om de belangrijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in leven te houden. Laat je meevoeren door de verschillende ruimtes van het theater en laat je verrassen door personages die onze Bossche geschiedenis rijk is. 

Den Bosch kent tal van bijzondere verhalen uit de tweede wereldoorlog. De Joodse Roosje Glaser (25 jaar) had een succesvolle dansschool in Den Bosch als de oorlog uitbreekt. Ze blijft dansen, schrijft liedjes in Kamp Vught en geeft dansles aan SS’ers in Auschwitz en overleeft uiteindelijk de oorlog.

De NSB’er Piet van Bussel, “De Kin”, was gehaat en berucht doordat hij jonge mannen opspoorde die verplichte tewerkstelling in Duitsland wilden ontlopen. Hij werd door verzetsstrijders voor Boekhandel Heinen doodgeschoten.

In deze ‘Theater Na de Dam’ voorstelling ‘Doch’ spelen zes jongeren zes verschillende verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Bossche verhalen, gebaseerd op de waarheid. Om de geschiedenis levend te houden. Om de perspectieven te overzien. Dader, slachtoffer, wie toekijkt, wegkijkt, verzet pleegt, overloopt, verraadt, zijn normale leven leeft. 

In ‘Doch’ ga je op meeslepende wijze op pad, langs persoonlijke verhalen en subtiele ontmoetingen, op plekken in het theater waar je normaalgesproken nooit komt. ‘Doch’ is een ontregelende poging om te begrijpen, te voelen en hier op theatrale wijze uitdrukking aan te geven.

Onder begeleiding van theatermaker Kim van Kooij gaan studenten van de theateropleiding Brabant in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de voorstelling. 

Kaartverkoop
Theater Na de Dam is voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen. Voor meer info en tickets ga je naar theateraandeparade.nl. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant