Wethouder Ufuk Kâhya overhandigt symbolisch de Lokale Inclusie Agenda 2021-2025 aan het Gehandicapten Platform 's-Hertogenbosch in de persoon van Jo Gorter.
Wethouder Ufuk Kâhya overhandigt symbolisch de Lokale Inclusie Agenda 2021-2025 aan het Gehandicapten Platform 's-Hertogenbosch in de persoon van Jo Gorter. Foto: Han van Bodegom

Lokale Inclusie Agenda: ‘Iedereen telt mee in Den Bosch’

Politiek 383 keer gelezen

DEN BOSCH | ‘s-Hertogenbosch werkt aan een toegankelijke gemeente voor iedereen. Ook voor inwoners met een beperking. Daarom heeft de gemeente samen met partners en ervaringsdeskundigen de Lokale Inclusie Agenda 2021-2025 gemaakt. Deze werd op woensdag 14 juli door wethouder Ufuk Kâhya gepresenteerd.

Met de acties uit deze agenda gaat de gemeente de komende jaren aan de slag. Zo zorgt deze er samen met alle betrokkenen voor dat mensen met een beperking zelfstandig en volwaardig mee kunnen doen aan het leven. Dat zij dezelfde kansen hebben als mensen zonder beperking. “We willen niet dat inwoners door hun beperking langs de zijlijn komen te staan. Elke inwoner moet kunnen sporten, werken, wonen, recreëren en zijn talenten ontdekken en ontwikkelen. Ook inwoners met een beperking moeten in het alledaagse mee kunnen doen. In ‘s-Hertogenbosch doen we al veel goed. Maar we zijn er nog zeker niet. Met de Lokale Inclusie Agenda blijven we stappen vooruit zetten”, aldus de wethouder tijdens de presentatie die plaatsvond in De Lachende Vis in Empel.

Slim Parkeer App

De actiepunten die in deze agenda zijn opgenomen, gaan over onderwijs en ontwikkeling, thuis, werk en inkomen, vrije tijd, vervoer en welzijn, gezondheid en ondersteuning. Zo wil de gemeente dat architecten en ontwikkelaars inwoners met een beperking voortaan betrekken bij het ontwerpen van nieuwe woningen en zorgt de gemeente ervoor dat inwoners met een beperking in ieder stembureau kunnen stemmen. Ook introduceerde de gemeente dit jaar de Slim Parkeer App. Daarmee kunnen mensen met een beperking gemakkelijk een vrije parkeerplek vinden in de binnenstad.

Gehandicapten Platform

De gemeente werkt hierbij nauw samen met partners zoals woningcorporaties, onderwijsinstellingen, ondernemers en niet te vergeten met belangenorganisaties zoals het Gehandicapten Platform ‘s-Hertogenbosch. Deze laatste was dan ook goed vertegenwoordigd tijdens de presentatie.

Uit de krant