Jan Brekelmans legde niet alleen zijn eigen familie, maar ook het leven in de stad vast. Hier zie je bijvoorbeeld de pony van de melkman.
Jan Brekelmans legde niet alleen zijn eigen familie, maar ook het leven in de stad vast. Hier zie je bijvoorbeeld de pony van de melkman. Foto: Jan Brekelmans

Ruim 30 Bossche familiefilms nu ook online te bekijken

Historie 746 keer gelezen

DEN BOSCH | In de stad ‘s-Hertogenbosch is veel gefilmd. Voor tv, documentaires en het journaal. Ook bij mensen thuis, vaak door de familie zelf. Zoals bij de familie Brekelmans uit de Kruisstraat

Vader filmde zijn gezin, de eerste auto in de straat en de nieuwe meubels. Zo legde hij niet alleen zijn eigen familie, maar ook de veranderende stad vast op bewegend beeld. Van het oude Heetmanplein tot de speeltuin en van de Zuid-Willemsvaart tot de eerste flatwoningen. Ruim 30 van zijn films zijn nu online te bekijken.

Het gezin Brekelmans bestond naast vader Jan uit moeder en drie kinderen. Ze hadden een schoenmakerij aan de Kruisstraat 27, midden in de Bossche binnenstad. Beneden was de zaak, het gezin woonde daarboven. De kinderen speelden op straat: trefbal, tikkertje en steppen. De nieuwe brommer staat op de film, net als de eerste auto. Maar ook de ponywagen van de melkman en vakanties, uitstapjes, carnaval, familiebezoekjes en huwelijken. Naast de films van Jan Brekelmans is er ook van andere Bossche amateurfilmers bewegend beeld. Onder meer van de familie Blokker, familie Ebben, familie Pigmans en familie Vogel. Ook deze zijn online te bekijken: https://brabantinbeelden.nl/nieuws/bossche-familiefilms-jaren-50-60.

Uit de krant