'Eén Nuttig Genootschap' heeft op dinsdag 9 mei het 35-jarig bestaan gevierd.
'Eén Nuttig Genootschap' heeft op dinsdag 9 mei het 35-jarig bestaan gevierd. Foto: Henk van Esch

Geslaagde viering 35-jarig bestaan ‘Eén Nuttig Genootschap’

Verenigingen 730 keer gelezen

DEN BOSCH | In Golden Tulip Hotel Central vierde Eén Nuttig Genootschap dinsdag 9 mei haar 35-jarig bestaan. Op zich een wonderbaarlijk moment, omdat niemand had verwacht dat het ‘clubje van ondernemers en creatievelingen uit Den Bosch’ dit jubileum ooit zou halen.

“Dat was ook geen doel op zich”, vertelt voorzitter Tom Jansen: “We begonnen met 20 man. Hier en daar wisselde het wat van samenstelling, maar nog steeds vinden de leden het de moeite waard om lid te blijven en zich te bemoeien met alles wat te maken heeft met Den Bosch en haar maatschappelijke en economische hart”. 

Karin Rademaker van Hotel Central feliciteerde het genootschap tijdens het diner. “We hebben als familie Rademaker een hechte band met dit bijzondere genootschap.” Dat onderschreef neef Tom Rademakers, sinds augustus 2022 mede-directeur van Hotel Centraal: “Ik hoorde mijn vader altijd vol plezier praten over Een Nuttig Genootschap, dat hij jarenlang ontvangen had in De Raadskelder en waarvan hij daarna zelf lid was geworden”.

Het begon dus ooit in 1988. Een aantal Bossche ondernemers trof elkaar onregelmatig. Er waren wat mensen die elkaar al kenden van de lagere school, anderen van Hockeyclub Den Bosch en weer anderen vanuit zakelijke relaties. Ze voelden een band met elkaar, wisselden van gedachten over hoe het met Den Bosch ging, met de binnenstad, met haar maatschappelijk en economische beleid. De groepjes smeedden aan elkaar en besloten met een regelmaat elkaar te gaan ontmoeten: elke tweede dinsdag van de oneven maand. En dat doen ze nog steeds.
Tom Jansen: “Hiermee was één van de eerste Bossche netwerkclubs ontstaan, een voorloper van de Bossche cultuur van business- en netwerkclubs. We wilden als club ‘het nuttige met het aangename’ verenigen. Tijdens bijeenkomsten ons verdiepen in onderwerpen, erover discussiëren, oplossingen bedenken. De meest wilde ideeën kwamen daaruit voort. Niet altijd realiseerbaar, maar wel een basis voor latere oplossingen binnen de stad. Maar het belangrijkste was voor ons het onderlinge vertrouwen. We startten immers ons clubje vooral ook om van elkaar te leren, elkaar te helpen, elkaar bij te staan als het soms wat moeilijker ging, adviezen te geven, lief en leed met elkaar te delen. Dit onderscheidt ons van veel van de latere zakelijke netwerken. Daarom ook zijn we zo’n hechte club geworden en bestaan we nog steeds”.

Algemeen directeur Karin Rademaker van Hotel Central: “Onze familie is al heel lang met het genootschap verbonden. Jarenlang was hun ‘clubhuis’ restaurant De Raadskelder waar mijn broer Tonny zich helemaal thuis voelde bij de sfeer van de club. En de club bij hem. Alles kon. Of zoals Tonny altijd zei: ‘niks is te gek’. Daar werd het ‘nuttige met het aangename’ verbonden: eerst een lezing in de Olde Reghtbanck, dan discussie en diner in het restaurant. Nadat Tonny in 2009 stopte met De Raadskelder werd hij direct zelf lid van het genootschap. Tot zijn overlijden in 2018. Wij zijn als Hotel Central dan ook heel blij dat we nu het huidige clubhuis van het genootschap zijn. Hopelijk nog voor lang”.

De jubileumdag werd gevierd met een dag- én avondprogramma. Ad de Bruijn, lid van het eerste uur, was de organisator: ‘Het dagprogramma stond natuurlijk in het teken van Bosch. Maar in dit geval was dat Jheronimus Bosch. Jheronimus is belangrijk geweest voor de stad en is dat nu nog. Hij keek in zijn schilderen terug op de geschiedenis, maar tegelijkertijd vooruit, waarschuwde voor hel en verdoemenis. Dat is wat we eigenlijk bij Eén Nuttig Genootschap ook al 35 jaar doen, maar wel met een positieve insteek van ‘hoe het beter kan’. We voelen ons dan ook zeer verbonden met Jheronimus. We hebben het Jheronimus Bosch huis bezocht en de vaartocht gemaakt, tussendoor Bossche worstenbroodjes gegeten en nu gaan we beginnen aan het jubileumdiner”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant