Afbeelding

Ontwerpfase Duurzame Polder van start, bewoners mogen meedenken

Algemeen 1.094 keer gelezen

OSS/DEN BOSCH | In het kader van de Duurzame Polder organiseren de gemeenten Oss en Den Bosch zes bewonersbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten willen zij bewoners van de polder tussen de twee steden inspraak geven in de plaatsing van windmolens in de polder. Mede aan de hand daarvan gaan de gemeenten een aantal varianten voor de inrichting van de polder ontwerpen. Ondanks eerdere plannen heeft Den Bosch besloten toch geen zonnevelden in de polder te plaatsen en zich hier volledig op windenergie te richten. “Dit is het moment om mee te denken voor bewoners”, aldus wethouder Jacco Peter Hooiveld (VDG) van de gemeente Oss. Je kan je hier inschrijven voor één van de bijeenkomsten.

De wethouders benadrukken dat de vraag of er überhaupt windmolens komen niet ter discussie staat, deze beslissing ligt al vast. De vraag is nu waar deze windmolens gaan komen en welke andere ontwikkelingen er eventueel gewenst zijn, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw, recreatie en natuur. Hooiveld: “We zijn aanbeland in het stadium waar we gaan bekijken hoe we de Duurzame Polder gaan ontwerpen en inrichten. We willen iedereen daarbij betrekken, vandaar de bewonersbijeenkomsten.” De laatste keer dat bewoners van de polder betrokken werden bij het project is alweer zo’n 2 à 3 jaar geleden. Wethouder Mike van der Geld (D66) van de gemeente Den Bosch: “We willen de bewoners er weer bijtrekken en met hen delen waar we nu zijn. Samen met bewoners, belanghebbenden en initiatiefnemers gaan we schetsen waar de molens kunnen komen.” Aan de hand van onder andere de bewonersbijeenkomsten, en in samenwerking met een ontwerpbureau, gaan de gemeenten daarna aan de slag met het ontwerpen van een aantal varianten of scenarios. “Eind 2023 moet er een voorkeursvariant gekozen worden”, aldus Hooiveld. Het is de bedoeling dat daarna vóór 2025 de bouw vergund is en dat vóór 2030 de windmolens gerealiseerd zijn.

Bewonersbijeenkomsten
Bij de bijeenkomsten kunnen bewoners dus met een breed scala aan zorgen en ideeën terecht. Van der Geld legt uit hoe deze bijeenkomsten in hun werk zullen gaan. “We beginnen plenair met een introductie om mensen er weer bij te betrekken en de nodige informatie te geven. Daarna gaan we decentraal verder met stands waar we mensen te woord staan en met hen in gesprek gaan zodat we kansen die zij zien of zorgen die zij hebben mee kunnen nemen in het ontwerp.” Zo zijn er op de bijeenkomsten stands voor verschillende thema’s zoals recreatie en natuur. De bijeenkomst op 20 september in het gemeentehuis in Oss en op 27 september in Rosmalen zitten al vol. Voor de gemeente Oss is er nog plek op 21 september in Geffen en op 4 oktober in Lith. In Den Bosch kun je nog terecht op 29 september en 6 oktober in Rosmalen. Of er eventueel extra bijeenkomsten komen als deze zes allemaal vol raken konden de wethouders nog niet zeggen.

Den Bosch kiest toch voor windmolens
Van der Geld benadrukt de noodzaak van de energietransitie naar groenere energie. “De energieprijzen stijgen, dus we hebben haast. Den Bosch wil in 2045 klimaatneutraal zijn. En daarnaast moeten we wat energie betreft ook meer onafhankelijk worden van het oosten waar de kraan dichtgaat.” In maart van dit jaar sprak Van der Geld nog uit dat Den Bosch zowel windmolens als zonneparken in de polder wil bouwen. Hier is de gemeente echter van terug gekomen. Van der Geld: “Den Bosch gaat nu ook primair voor windenergie, er komen geen zonnevelden in de polder. Het uitgangspunt voor Den Bosch is om 16 windmolens in ons deel van de polder te plaatsen. De reden daarvoor is dat we agrarische grond niet vol willen leggen met zonnepanelen, die moet beschikbaar blijven. Daarbuiten werken we elders wel nog met zonne-energie, bijvoorbeeld bij de plaatsing van zonnepanelen op de Brabanthallen.” Hoeveel windmolens er in de gemeente Oss gaan komen is nog niet duidelijk omdat de gemeente Oss een bepaalde hoeveelheid op te wekken energie heeft vastgesteld. Hoeveel windmolens hiervoor nodig zijn hangt af van onder andere de locatie van de molens en andere factoren.

Zorgen
Bang dat de huidige beperkte capaciteit van het energienet problemen op gaat leveren voor het project zijn de gemeenten niet, dat zou tegen die tijd geen probleem meer moeten zijn. Hooiveld: “De beperkingen van het energienet zouden ons niet in de wielen moeten rijden, maar ik heb geen glazen bol.” Van der Geld vult aan: “Wat dat betreft zijn we ook afhankelijk van Enexis en met name TenneT (transmissienetbeheerder, red.).” Wat betreft de zorgen over het gevaar dat windmolens voor (weide)vogels kunnen vormen zegt Van der Geld: “We houden rekening met de zorg voor weidevogels om te zorgen dat we niet te veel schade berokkenen. Wellicht zijn er ook kansen voor weidevogels.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant