Erdinç Saçan uit Den Bosch is docent bij Fontys ICT en schrijver van het gratis ebook 'Inclusieve Artificial Intelligence': "AI-tools zijn bedoeld om ons te ondersteunen, niet om ons te vervangen."
Erdinç Saçan uit Den Bosch is docent bij Fontys ICT en schrijver van het gratis ebook 'Inclusieve Artificial Intelligence': "AI-tools zijn bedoeld om ons te ondersteunen, niet om ons te vervangen." Foto: Myrthe Linssen

ChatGPT: jouw eigen slimme digitale papegaai

Human Interest 778 keer gelezen

DEN BOSCH | ChatGPT, een voorbeeld van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence), is een tool die wellicht nog onbekend voor je is. Het staat ook wel bekend als Generatieve AI vanwege zijn vermogen om tekst, afbeeldingen, foto’s, video’s en geluid te genereren. ChatGPT is als een soort slimme digitale papegaai. Net als een papegaai, kan het allerlei dingen zeggen of schrijven. Je hoeft het alleen maar te vertellen wat je wilt en het gaat aan het werk.

door Erdinç Saçan

ChatGPT kan heel handig zijn. Het kan ingewikkelde dingen simpeler maken. Zo kan het een dik boek voor je samenvatten, je helpen om foutloos te schrijven, of je assisteren in het schrijven van een sollicitatiebrief. Veel jonge mensen gebruiken het dan ook al als hulp bij schoolwerk, zoals het schrijven van rapporten of essays. Ook bedrijven vinden het handig. Ze gebruiken het om nieuwe ideeën te verzinnen, blogs te schrijven, of zelfs om klanten te helpen. Sommige mensen denken dat we in de toekomst allemaal zo’n digitale assistent zullen hebben.

Het is belangrijk om te begrijpen dat AI-tools bedoeld zijn om ons te ondersteunen, niet om ons te vervangen. Vergelijk het met een timmerman die efficiënter werkt met nieuwe gereedschappen. AI-tools kunnen ons helpen om taken effectiever en efficiënter uit te voeren. Maar ondanks hun kracht hebben AI-tools ook valkuilen. ChatGPT is een machine zonder menselijk verstand of ervaringen met de fysieke wereld. Het kan fouten maken, onjuiste informatie verstrekken of geen rekening houden met ethische overwegingen. Ook kunnen AI-tools gevoelig zijn voor manipulatie. Omdat ze afhankelijk zijn van trainingsgegevens, kunnen ze worden beïnvloed door vooroordelen, misinformatie of zelfs bewuste pogingen tot misleiding. Het is essentieel om te begrijpen dat AI-tools slechts zo goed zijn als de data die ze krijgen en de manier waarop ze zijn geprogrammeerd. Daarom is het cruciaal om kritisch te blijven en de resultaten te controleren voordat we ze als waarheid aannemen. Je kunt de resultaten verifiëren met behulp van andere bronnen of menselijke expertise.

Hoewel verandering soms eng kan zijn, is het verstandig om deze technologieën in de gaten te houden. AI-tools zoals ChatGPT zijn geen tijdelijke hype, maar een blijvende ontwikkeling. Door ermee te experimenteren, kunnen we ontdekken hoe ze ons kunnen helpen en hoe we ze het beste kunnen benutten. Test het zelf: https://chat.openai.com/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant