Dans en Sparkle (foto) is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2023.
Dans en Sparkle (foto) is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2023. Foto: Angeline Swinkels

Dans en Sparkle wint de Toegankelijkheidsprijs 2023

Human Interest 954 keer gelezen

DEN BOSCH | Dans en Sparkle is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2023. De prijs werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Met de Toegankelijkheidsprijs wil de gemeente mensen en organisaties in het zonnetje zetten die zich buitengewoon inzetten voor een toegankelijke gemeente. En hopelijk zo ook anderen inspireren om bij te dragen aan toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. 

Op 5 oktober mocht stichting Dans en Sparkle de wisseltrofee Haantje de Voorste en een geldbedrag van 3.000 euro in ontvangst nemen. In de danslessen van deze stichting komen de werelden van dansers met en zonder beperking samen. Zowel de voorzieningen als de persoonlijke aandacht van de vrijwilligers zijn afgestemd op de behoeften van de jonge dansers. Het maakt niet uit of je een rolstoel zit, autisme hebt of minder goed kan horen. Iedereen kan meedoen en volledig zichzelf zijn. Dit zie je terug aan de stralende gezichten van de kinderen en de blije ouders/verzorgers.

“Ik feliciteer Dans en Sparkle van harte met het winnen van de Toegankelijkheidsprijs”, zegt Marianne van der Sloot (wethouder gemeente ‘s-Hertogenbosch). “Het is geweldig om te zien dat er zoveel aandacht wordt besteed aan de behoeften van de jonge dansers. Hierdoor draagt de stichting niet alleen bij aan een toegankelijke gemeente, maar ook aan een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet en meetelt. Ook de andere twee finalisten zetten zich daar op een hartverwarmende manier voor in. Daar wil ik ze – net als alle anderen die dat doen – heel erg voor bedanken.”   

Inspirerende finalisten 

De twee andere finalisten, Cor Unum en Simon Kumeling, zetten zich beiden ook buitengewoon in voor toegankelijkheid in de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Al meer dan 70 jaar vinden ze bij keramisch atelier Cor Unum dat iedereen een plekje verdient. Iedereen is er welkom. De taken en werkplek worden persoonlijk afgestemd, zodat iedereen, met of zonder beperking, in zijn kracht wordt gezet. Door op die manier tijd met mensen om te gaan, bloeien ze op en groeien ze in hun mogelijkheden.

Met enorm veel enthousiasme helpt Simon Kumeling mee om de cultuursector in ’s-Hertogenbosch toegankelijker te maken. Zijn autisme en lichte verstandelijke beperking zijn voor hem juist een motivatie om dit te doen. Zijn motto is dan ook: ‘Je bent niet beperkt, je hebt mogelijkheden’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant