De Bossche sloopkogel.
De Bossche sloopkogel. Foto: Aileen van Tilburg

Ingezonden brief: ‘De Bossche Sloopkogel’

Ingezonden 568 keer gelezen

Heel vroeger werd onze stad “Cleyn Rome” genoemd vanwege de vele religieuze plekken. Dat had een esoterische reden. Onze draak is dan ook een mythisch verbeelding van een energetische kracht. 

Ook hier vond altijd een krachtmeting plaats tussen het “ene” en het “andere”. Zo stond hier een St. Pieterskerk en om 3 keer plaats te maken voor een andere bestemming, kreeg die telkens De Bossche Sloopkogel. Dit kunt u lezen in “De stad als spiegel van de kosmos” geschreven door de Bossche architect Jan van den Eerden. Hij heeft in de jaren ‘60 fel gestreden tegen De Bossche Sloopkogel. Door hem is de Binnendieze grotendeels bewaard gebleven. Hij beschermde veel oude panden en zette die op de monumentenlijst. Hij verhinderde de realisatie van de provincieflat aan de Zuidwal en de vierbaans snelweg dwars door de stad. Hij kreeg hoongelach in de raad, raakte door keiharde strijd overspannen maar werd later toch onderscheiden als redder van ons mooie Den Bosch.

Nu hebben we alweer te maken met De Bossche Sloopkogel. De Normbrekers hebben het Queer Arts Festival in de Verkadefabriek ingeluid met de presentatie “de toekomst van Queerstad Den Bosch”. “Onze normen moeten worden bevraagd, gebroken en opnieuw opgebouwd. Met alle Bossche sloopkogels en wederopbouwers van dienst”. Als Bossche burger begon ik hiertegen het verzet en toevallig ben ik architect. Ik vroeg of die nieuwe normen wel goed gefundeerd waren. Ik waarschuwde waartoe normverschuiving kan leiden bij een bepaalde uitleg van de + achter de LHBTQI. Ik zag liever langzame maatschappelijke ontwikkelingen, zodat alles op de goede plek terecht komt, in de juiste proporties. Met oog voor verhouding in de belangen van minderheidsposities in onze samenleving. Maar eerst een restauratie van de discussie tussen diverse wetenschappers, zodat iedereen zich beter kan informeren. Deze bal kaatste te hard tegen raadslid Eddie, zelf ook lid van de LHBTQI-gemeenschap. Hij kwam niet naar mij, maar diende een klacht in bij de Griffie wegens mijn “stuitende en kwetsende” woorden. Een groot dagblad stelde hem in de gelegenheid om mij te slopen, paginagroot, inclusief foto, naam en beroep.

De Bossche Sloopkogel treft nu mijzelf, onze manieren en ons vrije woord. Ondertussen is al veel kapotgemaakt. Hopelijk zal ook veel worden hersteld. Ik vraag me af of straks nog iets van een genoegdoening zal komen. Misschien ergens een overgeschoten pilsje. Of een gratis extra bolletje van het nieuwe ijs, ‘Het Bossche Sloopkogeltje’.

Ingezonden door Jasper Knoop uit Den Bosch

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant