Koning Willem-Alexander opende het Depot Boijmans van Beuningen op 5 november 2021. Het gebouw in het Rotterdamse Museumpark pal naast het museum is een ontwerp van Winy Maas.
Koning Willem-Alexander opende het Depot Boijmans van Beuningen op 5 november 2021. Het gebouw in het Rotterdamse Museumpark pal naast het museum is een ontwerp van Winy Maas. Foto: Ossip van Duivenbode

Lezing in Museum Slager over het Depot Boijmans van Beuningen

Kunst en cultuur 120 keer gelezen

DEN BOSCH | Op dinsdag 17 mei verzorgt kunsthistorica Birgitte Mommers van Art & Leasure van 09.30 tot 11.30 uur een nieuwe lezing in Museum Slager aan de Choorstraat 8 in Den Bosch. Onderwerp is deze keer het bijzondere depot van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Dit prachtige gebouw is het eerste voor publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, waar bezoekers niet alleen van kunst kunnen genieten, maar ook een kijkje achter de schermen krijgen van het beheer en onderhoud van de collectie.

Birgitte Mommers verzorgt regelmatig lezingen bij Museum Slager over exposities of musea die elders te zien zijn. Haar motto is: kunst is voor iedereen! In haar lezingen ziet zij het als haar missie om zoveel mogelijk mensen op een ontspannen, toegankelijke manier van kunst te laten genieten. In deze lezing neemt zij de deelnemers mee op een rondwandeling door het depot. Ze vertelt over de ins en outs van het ontwerp, van het fantastische, spiegelende exterieur, en het spectaculaire interieur met onder andere “The Maze”, waarin kunstwerken en voorwerpen worden getoond. Ook vertelt Birgitte Mommers over enkele topstukken.

De collectie van Boijmans van Beuningen bevat meer dan 151.000 kunstvoorwerpen, verzameld in een periode van 172 jaar. Er zijn schilderijen, beelden, werken op papier en foto’s. Van al deze werken was voorheen slechts een klein deel op zaal te bewonderen. De meeste waren opgeslagen in depots en onzichtbaar voor het publiek.

Koning Willem-Alexander opende het Depot Boijmans van Beuningen op 5 november 2021. Het gebouw in het Rotterdamse Museumpark pal naast het museum is een ontwerp van Winy Maas, een van de oprichters van het Rotterdamse Architectenbureau MVRDV. Het interieur is even spectaculair als de buitenkant, met veel glas zodat de collectie en activiteiten goed te zien zijn. De kunstwerken zijn gerangschikt naar hun klimatologische vereisten en niet naar kunststroming of periode.

De lezing is gratis voor Vrienden van Museum Slager. Andere bezoekers met een museumkaart betalen een toeslag van 5 euro en zonder museumkaart is de toegangsprijs 9 euro. Kijk voor openingstijden en meer info op www.museumslager.com.

Uit de krant