Tot en met zaterdag 27 mei is bij Huis73 aan de Hinthamerstraat 74 in Den Bosch nog de expositie ‘Tableau of Duality’ van Freek van Zoest te zien.
Tot en met zaterdag 27 mei is bij Huis73 aan de Hinthamerstraat 74 in Den Bosch nog de expositie ‘Tableau of Duality’ van Freek van Zoest te zien. Foto: Freek van Zoest

Expositie Freek van Zoest in Huis73

Kunst en cultuur 226 keer gelezen

DEN BOSCH | Tot en met zaterdag 27 mei is bij Huis73 aan de Hinthamerstraat 74 in Den Bosch nog de expositie ‘Tableau of Duality’ van Freek van Zoest te zien. Binnen het thema Beleef de Sint-Jan won Van Zoest met zijn drieluik Antonius Gerardus de Huis73 Kunstprijs 2022. De toegang is gratis.

De Huis73 Kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar afkomstig uit Den Bosch en omstreken die het beste, creatiefste, meest inspirerende kunstwerk heeft gemaakt. Eén van de te winnen prijzen is een solo-expositie bij Huis73. Aan Freek van Zoest de eer om in deze expositie meer van zijn werk aan het grote publiek te tonen.

De jury zei destijds over Antonius Gerardus: ‘Ten eerste viel het drieluik alle juryleden meteen op. Het is heel zeker en direct opgezet. Er is een mooie werking met licht en donker. Maar ook een mooie afwisseling met de uitwerking van details afgewisseld met een meer schematische manier van werken. Het werk gaat over leven en dood. Het is tragisch, maar het leven wordt ook gevierd.’  

Van Zoest (1993) probeert al tekenend de deuren tussen de realiteit en zijn fantasiewereld te openen. Dit biedt hem de mogelijkheid om nieuwe (zuivere en samengestelde) beelden te ontdekken. Hij laat zich hiervoor veelvuldig inspireren door kunst uit de renaissance en het surrealisme. Tijdens zijn studie begon Freek van Zoest aan een reeks tekeningen die vanuit het onbewuste werden gecreëerd. Bij het samenbrengen van de tekeningen ontstond er een verband tussen de beelden. Er ontvouwde zich een symbolisch verhaal dat zich afspeelde in een apocalyptische scene. Hieruit ontstond een sterke beeldentaal van een landschap waarin de mensheid op een punt is geraakt waarin het zichzelf moet heruitvinden. Tegenover deze mensheid staat een monsterlijk wezen, symbool voor de depressie en de dood van de tijd, én alle andere narigheden die dit onmens met zich meedraagt.

Tegen dit grote project Tableau of Duality meet de kunstenaar zijn artistieke praktijk af: via deze weg beoordeelt hij de onderwerpen op hun symbolische kracht. Door het ontleden van de beeldentaal die zich in de figuren, het landschap en de objecten manifesteert, komt hij tot steeds betere representaties. De autonome tekeningen en sculpturen die tot stand zijn gekomen, staan stuk voor stuk ten dienste van één grote samenhangende compositie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant