Pieter van der Schoot en Hans van Bavel zijn de initiatiefnemers van het nieuwe monument aan de Abeelenstraat dat vrijdag werd onthuld.
Pieter van der Schoot en Hans van Bavel zijn de initiatiefnemers van het nieuwe monument aan de Abeelenstraat dat vrijdag werd onthuld. Foto: Lisette Broess-Croonen

Monument ter nagedachtenis aan vergisbombardement onthuld

Historie 286 keer gelezen

DEN BOSCH | Vrijdagmiddag onthulde burgemeester Mikkers een bijzonder monument aan de Abeelenstraat. Op panelen rondom het vernieuwde speelplein staat het verhaal van het ‘vergisbombardement’ van 22 oktober 1944 en worden de slachtoffers herdacht.

door Lisette Broess-Croonen

Op de eerste dag van de gevechten om de bevrijding van Den Bosch, werd een geallieerd vliegtuig geraakt. Het liet zijn bommen vallen en enkele daarvan raakten de Abeelenstraat. Drie huizen werden verwoest en de meeste bewoners kwamen om het leven. De meeste door de ontploffing zelf, anderen omdat ze naar de rampplek kwamen, waar later nog vuurgevechten uitbraken tussen de geallieerden en de Duitsers.

“Het was een erg slecht begin van een week die zo vreugdevol eindigde” aldus Pieter van der Schoot. Samen met Hans van Bavel was hij de initiatiefnemer van het monument. “Er is nooit echt aandacht besteed aan deze ramp. Het is geweldig om dit te hebben mogen doen en ik ben dankbaar dat iedereen gekomen is. Het was een indrukwekkende en mooie bijeenkomst.”

Van Bavel was een baby toen de ramp plaatsvond en woonde twee straten verder. “De stenen vielen door de ruiten in mijn kinderwagen. Gelukkig had mijn moeder me daar net uitgehaald, anders had ik hier nu niet gestaan.” Net als de nabestaanden van de slachtoffers vind hij het mooi dat er nu aandacht is voor het ‘vergisbombardement’. Dankzij de panelen zullen de slachtoffers niet vergeten worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant