Huub Janssen was een jazzdrummer. Hij speelde onder andere in de Dutch Swing College Band.
Huub Janssen was een jazzdrummer. Hij speelde onder andere in de Dutch Swing College Band. Foto: Collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch

Bekende Bosschenaren: jazzdrummer Huub Janssen

Historie 645 keer gelezen

DEN BOSCH | Den Bosch is een eeuwenoude stad met een geschiedenis waar heel veel mensen deel hebben uitgemaakt. In deze serie in de Bossche Omroep komen mensen aan bod die een rol hebben gespeeld in de historie van de stad. Een grote rol of een kleine rol, een stad kan bestaan door de mensen die er wonen.

door Lisette Broess-Croonen

Huub Janssen was een jazz-drummer, die speelde met internationale sterren. Hij maakte ruim twintig jaar lang deel uit van de Dutch Swing College Band en richtte zelf de Amazing Jazzband op.

Janssen werd op 16 januari 1937 geboren in Den Bosch. Zijn vader was straatmuzikant op de accordeon en dankzij hem ging Huub ook al jong muziek spelen. Samen traden ze al vroeg op. De drums bevielen hem beter dan de accordeon en op negentienjarige leeftijd ging hij spelen in de bigband van Huub Mus. Ook drumde hij in het Cocktail Trio in het televisieprogramma Nieuwe Oogst, waarin hij nieuwe talenten begeleidde.

Dankzij het televisieprogramma, kon Janssen werken voor Tom Manders, beter bekend als Dorus. Daarnaast speelde hij veel in het radioprogramma ‘Melodieën Express’ en was hij studiomuzikant bij platenlabel Telstar. Hij drumde hiervoor op vele levensliedjes van de Zangeres Zonder Naam en schreef een nummer voor Johnny Hoes.

In 1967 kwam Janssen terecht bij de Dutch Swing College Band, een Nederlands dixielandorkest. Met dit orkest tourde Janssen de hele wereld over en werd hij één van de beste jazzdrummers ter wereld. Bij ieder concert kreeg hij staande ovaties voor zijn drumsolo’s. In november 1990 raakte Janssen echter betrokken bij een auto-ongeluk. Hierna was het voor hem fysiek niet meer mogelijk om deel uit te maken van DSCB. Vijf jaar eerder had hij al zijn eigen band opgericht, de Amazing Jazzband. Hier bleef hij na zijn ongeluk wel actief. Ook gaf hij thuis drumles en deed hij op festivals nog mee aan drumbattles, waarin hij zijn uitstekende techniek liet horen en zien. Daarnaast bleef hij actief als studiomuzikant.

In 2006 werd Janssen geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast kreeg hij met DSCB de Export Award, de Dike of Duketown Award en de Special Appreciation Bird Award. Ook ontving hij de Falco Vegeling Muziekprijs. Eind 2007 werd bij de Bossche drummer voor de tweede keer een hersentumor ontdekt. Dit keer wist hij het gevecht niet te winnen. Op 24 januari 2008 overleed hij, een week na zijn 71ste verjaardag.

Bronnen: Wikipedia, Slagwerkkrant.nl, Bastion Oranje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant