Als Klimaatgezant is Jaime de Bourbon de Parme de Nederlandse vertegenwoordiger in de mondiale klimaatdiplomatie.
Als Klimaatgezant is Jaime de Bourbon de Parme de Nederlandse vertegenwoordiger in de mondiale klimaatdiplomatie.

Jaarlijkse Zwanenbroederslezing in Den Bosch groot succes

Human Interest 629 keer gelezen

DEN BOSCH | Afgelopen zondag vond de jaarlijkse Zwanenbroederslezing plaats in de Grote Kerk te ’s-Hertogenbosch. Dit jaar werd de lezing gehouden door Z.K.H Prins Jaime de Bourbon de Parme. In de tot de laatste plaats gevulde Grote Kerk, met ruim 300 geïnteresseerden aanwezig, hield Jaime zijn lezing onder de titel “DE WERELD IN DIALOOG MET HET KLIMAAT“.

Jaime startte de lezing met een korte persoonlijke introductie. Als Klimaatgezant is hij de Nederlandse vertegenwoordiger in de mondiale klimaatdiplomatie en belast met het ophogen van internationale klimaatambities en het vinden van gedragen oplossingen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te verlagen en de regeneratieve kracht van onze planeet te versterken. Jaime is daarnaast bestuurslid van het Green Climate Fund, dat ontwikkelingslanden helpt in hun mitigatie- en adaptatieslagkracht.

De uitdagingen die gekoppeld zijn aan het klimaat omschrijft Jaime als een kantelpunt waarvoor de mensheid momenteel staat. Tijdens zijn lezing legde hij verschillende parallellen met het schilderij Tuin der Lusten, dat geschilderd is door een voormalig lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, Jheronimus Bosch. Wanneer het paneel is dichtgeklapt, zien wij de aardbol staan zoals hij momenteel is. Het opengeklapte werk van Bosch laat ons drie scenario’s zien waarin het klimaat kan eindigen: de hemel, de aarde en de hel. Is de mensheid, gestuurd door regie van overheden die niet alleen afspraken maken maar deze ook nakomen, in staat om de opwarming van de aarde tot 1.5 graad Celsius te beperken? Dan hebben wij een vredig leven op aarde. Wanneer we hier overheen gaan loert een duistere toekomst, door Bosch afgebeeld als het inferno. Hoopvol bleef Jaime dat de mens in staat is om wel verbeteringen te realiseren op klimaatbeleid. De VN-klimaattop in Egypte waaraan hij deelnam werd omschreven als een succes omdat klimaatambities niet zijn teruggeschroefd en tegelijkertijd een teleurstelling doordat verbeteringen uitbleven. Jaime blijft zich onverminderd inzetten om verbeteringen op klimaatgebied te realiseren, onder meer door de inzet van kennis en financiële middelen in zowel Westerse landen als elders in de wereld. Samenwerking tussen landen, in plaats van enkel onderhandelen over de reductie van uitstoot, draagt volgens Jaime bij aan vertrouwen dat nodig is om tot goede afspraken te komen. Jaime onderstreepte daarnaast dat ons bewustzijn op het gebied van klimaatverandering dient te worden omgezet in handelingsperspectief; het komt nu aan op actie.

Sylvester Eijffinger, hoogleraar Europese financiële en monetaire integratie aan Tilburg University en René Hooft Graafland, voormalig CFO van Heineken en thans commissaris bij verschillende Nederlandse beursfondsen, werden namens het publiek in de gelegenheid gesteld om aan Jaime enkele vragen te stellen over zijn betoog.

De lezing werd gevolgd worden door een interactief debat onder leiding van Philip de Witt Wijnen, politiek redacteur van het NRC. Bij deze paneldiscussie schoven ook Femke Dingemans, directeur van Brabantse Milieu Federatie; Hagar Roijackers, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant; Wim Bens, Bestuursvoorzitter van ZLTO en NCB Ontwikkeling en Maurits van Bouwdijk Bastiaanse, voorzitter Landelijk Brabant / Brabants Particulier Grondbezit aan. In dit debat werd duidelijk dat partijen in Brabant op een constructieve manier met elkaar in dialoog zijn om verbeteringen te realiseren op het gebied van klimaatverandering en daarbij oog hebben voor elkaars standpunten. De lezing werd afgesloten door een prachtig optreden van de Cappella Pratensis uit de koorboeken van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Ter afsluiting van de lezing waren de genodigden welkom voor een borrel in het Zwanenbroedershuis. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant