De 'Light on labs' week - van 1 tot en met 7 april - brengt het creatieve maakproces in vier Bossche labs dichterbij.
De 'Light on labs' week - van 1 tot en met 7 april - brengt het creatieve maakproces in vier Bossche labs dichterbij. Foto: Marcel de Buck

Ervaar de magie van het maken van dichtbij

Kunst en cultuur 384 keer gelezen

Van 1 tot en met 7 april nodigen de vier Bossche labs - Cor Unum, Glaslab Den Bosch, Grafisch Atelier Den Bosch en SPARK Lab - cultuurliefhebbers uit voor een kijkje achter de schermen tijdens ‘Light on Labs’. 

Met dagelijkse (fiets)rondleidingen krijgt het publiek toegang tot een wereld waar je normaal niet zomaar binnenstapt: makersplekken gespecialiseerd in keramiek, glas, print en biobased. En het blijft niet alleen bij kijken, bezoekers kunnen ook zelf de handen uit de mouwen steken bij een van de workshops en luisteren naar de ervaringen van makers tijdens artist talks.

Vier makers met een uiteenlopende achtergrond - van kunst tot design en architectuur - staan centraal tijdens de ‘Light on Labs’ week. Ai Hashimoto, Hanna Kooistra, Lydia Fraaije en Manita Kieft zijn door de labs gevraagd om met grensoverstijgende technieken te experimenteren. In de eerste week van april presenteren ze hun bevindingen met stalen, proefdrukken en prototypes bij de labs en kan men de makers zelf aan het werk zien. Er is een route uitgestippeld tussen de vier makersplekken, die zelfstandig of onder begeleiding van experts gevolgd kan worden. Wanneer bezoekers de route afleggen, kunnen ze bovendien een uniek verzamelobject samenstellen met een stukje design dat verkrijgbaar is bij ieder lab. Hiermee creëren ze hun eigen ‘Light on Labs’ aandenken. 

Voor geïnteresseerden die zelf aan de slag willen met klei, glasbewerking, drukkunst of digitale technieken is er een uitgebreid aanbod workshops en masterclasses. Er zijn laagdrempelige workshops, waar iedereen bij kan aansluiten, zoals een mini-workshop zeefdruk en workshops vogelhuis maken of decoreren. Daarnaast bevat het programma ook intensieve masterclasses, waarbij professionals onder begeleiding leren werken met crossmediale technieken.

Tijdens de artist talks kom je meer te weten over de makers en hun experimenten. Zo zoekt de van oorsprong Japanse kunstenaar Ai Hashimoto de kruisbestuiving tussen ambachtelijke printtechnieken als etsen en het werken met een hypermoderne laserprinter om een hedendaagse versie te maken van eeuwenoude boekrollen. Keramist Manita Kieft gaat aan de slag met fotoprints op glas, waarmee ze als het ware visuele reportages vastlegt. Vormgever Hanna Kooistra zoekt de overlap tussen het werken met keramiek en glas om dagelijkse gebruiksvoorwerpen in een ander daglicht te stellen. En architect Lydia Fraaije creëert onderzeewezens van keramiek die ze met digitale technieken tot leven laat komen.

Het ‘Light on Labs’ programma (met uitzondering van de workshops en masterclasses) is gratis te bezoeken. Bekijk de route en het volledige programma op de website: https://lightonlabs.nl.

Download de nieuwe app van de Bossche Omroep

Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws uit de gemeente ’s-Hertogenbosch: de Bossche Omroep heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Bossche Omroep app vanuit de App Store of Play Store om op de hoogte te blijven, geïnformeerd te worden en verbonden te blijven met de wereld om je heen.

De 'Light on labs' week - van 1 tot en met 7 april - brengt het creatieve maakproces in vier Bossche labs dichterbij.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant