Afbeelding
Foto:

Bossche Groenen willen Design Museum in leeg winkelpand aan Schapenmarkt

Politiek 1.038 keer gelezen

DEN BOSCH | De Bossche Groenen willen dat er wordt gezocht naar alternatieve invulling voor grote leegstaande winkelpanden in de binnenstad. Daarbij is hun oog met name gevallen op het grote pand van De KOOPman aan de Schapenmarkt dat leeg komt nu deze winkel vertrekt. De Groenen zouden graag zien dat het Design Museum het pand betrekt. De KOOPman opent op 25 maart voor de laatste keer vanwege tegenvallende verkoop.

De Groenen willen dat de gemeente een actieve rol gaat spelen om ‘een hoogwaardige en duurzame winkel- en cultuurbestemming voor dit gebouw te realiseren’. De partij verzet zich tegen de verhuizing van het Design Museum naar nieuwbouw op de Citadelhof en ziet in de locatie aan de Schapenmarkt een mooi alternatief. Judith Hendrickx schrijft namens de partij: “Met de vestiging van het Designmuseum in het oude V&D gebouw aan de Schapenmarkt krijgt het pand een duurzame herbestemming en zit het museum straks op een prominente plek in de binnenstad. Ook vanuit de circulariteitsgedachte een goede keuze.” De partij denkt ook aan een ‘cultuur warenhuis’ of ‘bedrijfsverzamelgebouw’ waar lokale makers terecht kunnen, ‘zoals je dat kan vinden in grote steden als bijvoorbeeld Londen en Berlijn’. Hendrickx vraagt het college van B&W deze mogelijkheden te onderzoeken. De eigenaar van het pand, Jos van de Mortel, liet aan het Brabants Dagblad weten dat hij nog geen nieuwe huurder heeft. Ombouw naar woningen of een hotel zou volgens hem lastig zijn.

Meer panden leeg
De Bossche Groenen wijzen er ook op dat er meer panden leeg staan in de Bossche binnenstad die anders ingevuld zouden kunnen worden. “Na het pand van de nieuwe V&D komt nu ook het pand van de oude V&D leeg, maar ook het pand van de C&A wordt voor een groot deel niet gebruikt. Het is tijd om fundamenteel anders te kijken naar de invulling van deze leegkomende panden, nu blijkt dat dit soort grote panden lastig te verhuren zijn.”

Geschiedenis
Het art-deco pand werd tussen 1929 en 1931 in opdracht van V&D gebouwd. Na hun faillissement in 2015 werd het pand betrokken door Hudson’s Bay die er tot 2019 in zaten.

Uit de krant