Van 24 september tot en met 3 oktober vindt op heel veel plekken in Nederland - ook in Den Bosch - de Kook Voor Je Buur 10-Daagse plaats. Op de foto thuiskok Cornelly achter het fornuis. (Foto Studio Oostrum)
Van 24 september tot en met 3 oktober vindt op heel veel plekken in Nederland - ook in Den Bosch - de Kook Voor Je Buur 10-Daagse plaats. Op de foto thuiskok Cornelly achter het fornuis. (Foto Studio Oostrum) Foto: Studio Oostrum

Doe ook mee aan de ‘Kook Voor Je Buur 10-Daagse’

Verenigingen 131 keer gelezen

DEN BOSCH | Genieten van een verse, met liefde bereide maaltijd én je buren beter leren kennen? Stichting Thuisgekookt koppelt door heel Nederland buurtgenoten aan elkaar. Om nog meer mensen te enthousiasmeren ook eens een maaltijd met een buur te delen, presenteert de stichting van 24 september tot en met 3 oktober de Kook Voor Je Buur 10-Daagse.

Met de Kook Voor Je Buur 10-Daagse wil Stichting Thuisgekookt – terwijl ze de Week tegen Eenzaamheid (30 september tot en met 7 oktober) en Burendag (24 september) met elkaar verbinden – zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met  de stichting en de belangrijke maatschappelijke effecten die het delen van een maaltijd met zich meebrengt.

Dat is altijd een goed idee – maar liefst 7% van alle zelfstandig wonende ouderen is ondervoed en 30% van alle Nederlanders geeft aan zich regelmatig eenzaam te voelen – maar zéker nu. Als gevolg van de coronacrisis maakt een gevoel van eenzaamheid de dagen voor veel mensen donker en moeilijk. Thuisgekookt probeert er daarom voor te zorgen dat we weer teruggaan naar wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen voor elkaar!

Alle keukens

Om een ander blij te maken met een warme, verse maaltijd hoef je helemaal geen topkok te zijn. Integendeel! Bij Thuisgekookt is plaats voor alle keukens: van een lekkere stamppot met een bal gehakt of een goedgevulde nasi tot je favoriete recept voor pasta Bolognese of een gezonde maaltijdsoep. Je buren blij maken met ‘een bordje over’: zo simpel is het om een ander te helpen!

Het afgelopen anderhalf jaar heeft Thuisgekookt 9500 mensen – vaak in een kwetsbare positie – kunnen koppelen aan een buurtgenoot. Ook in de Den Bosch. Thuisgekookt zet in op duurzame verbindingen tussen buurtgenoten, maar snapt ook dat je eerst wilt kijken of dit iets voor je is. Daarom kun je vrijblijvend je favoriete maaltijd of een ‘bordje over’ aanbieden op www.thuisgekookt.nl. 

Maaltijd ontvangen

Juist liever een maaltijd ontvangen? Dat kan natuurlijk ook. Door een maaltijd bij een buur af te halen, vergroot Thuisgekookt de sociale cohesie in de buurt, zodat buurtgenoten weer op elkaar kunnen rekenen als er nood aan de man is. Daar hoef je helemaal niet kwetsbaar voor te zijn; iedereen vindt het fijn als er af en toe op een ander kan worden geleund. Daarnaast maak je het door gebruik te maken van het platform met jouw commissie mogelijk dat Thuisgekookt mensen in een kwetsbare positie extra kan helpen. Win-win dus!

Door tien dagen lang extra veel aandacht te genereren, hoopt Thuisgekookt de 17.000 thuiskoks die Nederland-breed bij de stichting aangesloten zijn verder uit te breiden. En de hulp van een thuiskok normaler te maken, zodat de drempel om hier gebruik van te maken lager wordt.
De Kook-Voor -Je-Buur-10-Daagse is dus voor iedereen. Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar via het platform, waar iedereen laagdrempelig gebruik van kan maken, of via langdurige 1-op-1 koppelingen - voor mensen in een kwetsbare positie.

Dragende samenleving

Met behulp van zorgvuldige en persoonlijke matchmaking en een intensieve samenwerking met hulpverlening, draagt Thuisgekookt bij aan maatschappelijke effecten zoals langer zelfstandig thuis wonen, verminderde belasting van hulpverleners, gezondheidswinst en daarmee tot uitstel van zorg en betere integratie van mensen met een bijzonderheid of handicap. Zo werkt de stichting samen met de deelnemers aan een dragende samenleving, waarin mensen op lokaal niveau basisvoorzieningen zelf organiseren. Hierdoor wordt de buurt op micro- en de samenleving op macroniveau socialer, gezonder en duurzamer.

Kijk voor meer informatie op de website: www.thuisgekookt.nl.

Uit de krant