Afbeelding
Foto:

Zomerclub Plus tijdens de vakantie, gelijke kansen voor ieder kind

Algemeen 237 keer gelezen

DEN BOSCH | Deze zomervakantie start de Zomerclub Plus weer op voor kinderen van 2,5 tot 13 jaar. In het kader van kansengelijkheid en na het succes van vorig jaar zet de gemeente ’s-Hertogenbosch in samenwerking met onder andere het onderwijs en de kinderopvang dit project voort. “Voor zo’n 150 kinderen wordt een leerzaam en leuk programma neergezet, waarmee kinderen breder worden gestimuleerd in hun ontwikkeling”, aldus de organisatie.

De Zomerclub Plus is onderdeel van het programma Gelijke Kansen van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Ieder kind verdient een omgeving waarin het zijn talent optimaal kan ontwikkelen. Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen deze kans krijgt. Met dit project wordt meer mogelijk gemaakt binnen het kindcentrum, in de wijk en thuis. Zo dus ook in de zomervakantie, waar sommige kinderen zonder vriendjes, zonder begeleiding en in sommige gevallen niet in de meest optimale thuissituatie leven. Ook door corona (en de lockdowns) ontstond een groter risico op leer- of ontwikkelachterstand. Mede door de Zomerclub Plus vorig jaar was de leerachterstand verminderd, waren kinderen gegroeid (sociaal en cognitief) en werden nieuwe talenten ontdekt. Op een aantal locaties zullen er ook Oekraïense kinderen deelnemen, onder begeleiding van een tolk/taalondersteuner.

Drie weken spelend leren
De gemeente ’s-Hertogenbosch maakt de Zomerclub Plus samen met Bossche partners mogelijk. Signum Onderwijs, ATO-scholenkring, Het Sprookjesbos, Kanteel Kinderopvang en Compasnul13 hebben de koppen bij elkaar gestoken om samen met elkaar en de kinderen van de zomer een fijne en leerzame tijd te maken. Van 26 juli tot en met 11 augustus 2022 draait het bij BBS de Haren, BBS Aan de Aa en BBS de Kruiskamp (Kindcentrum Westerbreedte) om het thema ‘de elementen’. Kinderen kunnen hier drie keer per week terecht in de leeftijdsgroepen 2,5-4 jarigen, 4-8 jarigen en 8-13 jarigen. Het aanbod is gericht op het vergroten van het vertrouwen in eigen kunnen en op cognitieve vaardigheden, zoals taal en rekenen. Ook stimuleert het aanbod de kunstzinnige vorming door creatieve activiteiten. Er worden allerlei workshops gegeven door Huis73, het Noordbrabants museum, ’S-PORT en vrijwilligers die natuurlessen verzorgen.

Een breed aanbod
Het Noordbrabants museum verzorgt elke week een kijkje achter de schermen voor de kinderen van 4 tot 8 jaar. Samen duiken zij in het kunstenaarsbrein, op zoek naar antwoorden wat iets is, hoe het is gemaakt en waarom. In de tweede week maken de kinderen ook een uitje naar het museum, waar zij goed leren kijken naar kunstwerken, het verhaal van de kunstenaar te ontrafelen én zelf te experimenteren. Huis73 prikkelt de fantasie van de kinderen en geeft lezen deze drie weken ook een hoofdrol. Leren lezen vraagt om inzet, motivatie en begeleiding en de juiste boeken in de buurt. Daarom ontbreekt dit zeker niet de komende weken. Voor de oudste kinderen van 8 tot 13 jaar is er ook iets speciaals gepland. Zo worden samen met JINC uitdagende stageplekken geregeld. Kinderen maken kennis met verschillende beroepen en steken de handen uit de mouwen om ervaring op te doen in de wasserij van CWS. Er volgen ook verschillende sport-, dans- en dramaworkshops.

We doen het samen
De kinderen worden begeleid door leraren, pedagogisch professionals van de kinderopvang en ook groeps-/onderwijsassistenten, PABO studenken en een tolk voor Oekraïense kinderen. Een mooie samenwerking tussen de verschillende Bossche partners. Judith van den Berg, Projectleider Compasnul13: “Ik ben ontzettend trots dat we dit in onze gemeente voor onze kinderen samen neer mogen zetten. Er gaat zoveel bevlogenheid uit van de onderlinge samenwerking. Samen de goede dingen goed doen, in het belang van het kind. Daar gaan we voor.”

Uit de krant