Al voordat Oeteldonk ontstond was de boerenkiel gemeengoed tijdens carnaval.
Al voordat Oeteldonk ontstond was de boerenkiel gemeengoed tijdens carnaval. Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch/Atelier André Schreurs

Oeteldonkse boerenkielen gezocht voor expositie

Carnaval 532 keer gelezen

Momenteel wordt in het Oeteldonks Gemintemuzejum een expositie gehouden met onder andere de originele ontwerpen van de laatstgehouden optocht. 

Ook is de toen uitgezonden documentaire van de hele optocht daar te bewonderen. Het is bijzonder om te zien hoe ontwerpers vaak tot in de finesses prachtige creaties maken op basis van een onderwerp en hoe zo’n ontwerp vervolgens in enkele maanden tijd wordt uitgevoerd voor een optocht die slechts enkele uren duurt. De tentoonstelling is te zien tijdens openingstijden van het carnavalsmuseum: dinsdag tot en met zondag van 13.11 tot 17.11 uur.
Het carnavalsmuseum gaat daarna een tentoonstelling inrichten met als onderwerp de ‘Boerenkiel’. Al voordat Oeteldonk ontstond, was de boerenkiel gemeengoed tijdens de carnavalsfeesten. Die traditie bestaat waarschijnlijk al meer dan 150 jaar! De boerenkiel werd vaak versierd met wonderlijke taferelen en teksten, maar ook behangen met plaatjes en onderscheidingen. Het Carnavalsmuseum ontvangt deze bijzondere kielen graag in bruikleen. Wie heeft de mooiste en wie heeft de oudste? Gelieve hierover contact op te nemen met het carnavalsmuseum op telefoonnummer 073-6130199 (tijdens openingstijden), of via info@carnavalsmuseum.nl.

Download de nieuwe app van de Bossche Omroep

Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws uit de gemeente ’s-Hertogenbosch: de Bossche Omroep heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Bossche Omroep app vanuit de App Store of Play Store om op de hoogte te blijven, geïnformeerd te worden en verbonden te blijven met de wereld om je heen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant