Omslag van het boek ‘Dwangarbeid voor de nazi’s. Bossche mannen 1940-1945’.
Omslag van het boek ‘Dwangarbeid voor de nazi’s. Bossche mannen 1940-1945’. Foto:

Nieuw boek over Bossche dwangarbeiders in nazi-Duitsland (1940-1945)

Historie 617 keer gelezen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn naar schatting 500.000 tot 600.000 Nederlandse jongens en mannen dwangarbeider geweest, verreweg de meesten in de Duitse oorlogsindustrie. 

Op een bevolking van destijds 9 miljoen, met daarvan 3 miljoen tussen de 20 en 45 jaar, was dat een derde van de mannelijke beroepsbevolking, die ver van huis en haard, gedwongen aan het werk was. Vaak in barre leef- en oorlogsomstandigheden. Zeker 30.000 van hen zijn nooit meer thuisgekomen. Zij die vaak maanden na de oorlog weer thuiskwamen, waren zwaar ondervoed en brachten naast allerlei ziekten ook oorlogstrauma’s mee.

Vergeleken met het trieste lot van de Nederlandse joodse landgenoten en het verzet is dit deel van onze oorlogsgeschiedenis nauwelijks bekend. Wat die jongens en mannen hebben meegemaakt kunnen ze zelf niet meer vertellen; zij zijn niet meer onder ons.

Uit betrouwbare schattingen blijkt dat uit onze stad zeker 2.000 mannen en jongens gedwongen in Duitsland tewerk zijn gesteld. Ook in onze gemeente is er tot heden voor hen nauwelijks aandacht geweest. Om daar verandering in aan te brengen, heeft historisch publicist Henk van der Linden in samenwerking met de gemeente ‘s-Hertogenbosch eind 2022 een oproep aan familieleden geplaatst in de Bossche Omroep om met hem de informatie te delen waarover zij beschikken.

Deze oproep bleek een schot in de roos. Mede dankzij de Bossche Omroep is er nu het boek ‘Dwangarbeid voor de nazi’s. Bossche mannen 1940-1945’, met verhalen over wat een aantal Bossche mannen en jongens in Duitsland hebben meegemaakt. Voor een volledig beeld geeft een deel van het boek ook een indruk van het dagelijks leven in ’s-Hertogenbosch in oorlogstijd. Op donderdagmiddag 18 april zal Henk van der Linden het eerste exemplaar van het boek aanbieden aan de burgemeester van ’s-Hertogenbosch, de heer Jack Mikkers. Bij deze bijeenkomst zijn ook vertegenwoordigers van de families uitgenodigd waarmee Henk heeft samengewerkt.

De Bossche Omroep mag twee exemplaren van het boek ‘Dwangarbeid voor de nazi’s. Bossche mannen 1940-1945’ weggeven. Heb jij interesse? Stuur dan een mail naar bosscheomroep@talvimediacentrum.nl.

Download de nieuwe app van de Bossche Omroep

Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws uit de gemeente ’s-Hertogenbosch: de Bossche Omroep heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Bossche Omroep app vanuit de App Store of Play Store om op de hoogte te blijven, geïnformeerd te worden en verbonden te blijven met de wereld om je heen.

Publicist Henk van der Linden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant