'Streetcats, de kracht van meiden’ is een talentontwikkelingsproject van Stichting De Zebra in de regio Den Bosch voor meiden tussen de 11 en 16 jaar.
'Streetcats, de kracht van meiden’ is een talentontwikkelingsproject van Stichting De Zebra in de regio Den Bosch voor meiden tussen de 11 en 16 jaar.

Bosch’ meidenproject maakt kans op Appeltje van Oranje 2022

Human Interest 201 keer gelezen

DEN BOSCH | Vijf Brabantse projecten maken dit jaar kans op een Appeltje van Oranje. Daaronder ook het bijzondere talentontwikkelingsproject ‘Streetcats, de kracht van meiden’ van Stichting De Zebra uit Den Bosch. Stemmen kan nog tot en met 21 januari via stem.oranjefonds.nl.   

Er zijn in totaal 39 projecten uit heel het land in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten die ertoe doen voor mensen in onze samenleving.

Kansengelijkheid

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Kansengelijkheid voor álle Jongeren. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar projecten die zich inzetten om alle jonge mensen gelijke kansen te geven en controle te laten nemen over het eigen leven. Denk hierbij aan projecten waarbij een jongere is geholpen en zich vervolgens inzet voor andere leeftijdsgenoten. Want kansenongelijkheid is een urgent probleem in onze samenleving, dat door de coronacrisis groter is geworden. De projecten die kans maken op de Appeltjes van Oranje pakken dit probleem succesvol aan en het Oranje Fonds vindt dan ook dat zij steun en erkenning verdienen. Reden om de uitreiking in 2022 om dit thema te laten draaien en daarmee te benadrukken dat álle jongeren ertoe doen.

Brabantse kandidaten

Kunstkameraden, Young Impact, Streetcats ‘de kracht van meiden’, Multi Talents en Prins Heerlijk zetten zich in voor kansengelijkheid voor álle jongeren. De vijf kanshebbers dragen op verschillende manieren bij aan talentontwikkeling van jongeren. De initiatieven sporen jongeren aan om hun talenten in te zetten om impact te maken. Initiatieven zetten onder andere kunst en cultuur in om jongeren die in maatschappelijk kwetsbare situaties leven kennis te laten maken met hun kwaliteiten.

Over Streetcats

‘Streetcats, de kracht van meiden’ is een talentontwikkelingsproject van Stichting De Zebra in de regio Den Bosch voor meiden tussen de 11 en 16 jaar. Aan de hand van creatieve en autobiografische workshops ontdekken ze hun talenten, sluiten ze vriendschappen in de wijk en leren ze zelfbewust en positief in het leven te staan. Het doel van Streetcats is meiden in de adolescentie inzicht en vertrouwen te geven in zichzelf en in de toekomst. Hiervoor volgen de Streetcats wekelijks - gedurende een half jaar - in totaal 22 autobiografisch en multidisciplinaire workshops. De eindpresentatie in het theater, waarbij de Streetcats al hun werken aan hun ouders en verzorgers presenteren, vormt de afsluiting.
Bij Streetcats werken de meiden aan hun eigenwaarde, zelfvertrouwen en vullen ze hun rugzak met bouwstenen voor een positief zelfbeeld. Zo creëren ze betere mogelijkheden om te participeren en kunnen ze uitgroeien tot zelfstandige, bewuste jonge vrouwen die de juiste studie en baan kiezen maar bovenal hun eigen koers varen in het leven. Streetcats is opgericht in 2006 door projectleider Margriet Windt. Door de jaren heen zijn al ruim 500 meiden in hun kracht gezet.  

Stemmen

Dankzij dergelijke projecten voelen jongeren dat zij ertoe doen en hoeven zij er niet alleen voor te staan in Nederland. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

Koning Willem-Alexander

De prijzen worden in mei uitgereikt door Koning Willem-Alexander, omdat 2022 een lustrumjaar is. In andere jaren neemt Koningin Máxima de uitreiking voor haar rekening. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje (gemaakt door Prinses Beatrix) en een geldbedrag van 25.000 euro.

Uit de krant