Er komt een tijdelijke noodvoorziening voor de opvang van zieke en gewonde in het wild levende dieren.
Er komt een tijdelijke noodvoorziening voor de opvang van zieke en gewonde in het wild levende dieren.

Tijdelijke noodopvang voor zieke en gewonde in het wild levende dieren

Human Interest 356 keer gelezen

REGIO | Er komt een tijdelijke noodvoorziening voor de opvang van zieke en gewonde in het wild levende dieren. Dat hebben de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Maashorst en Oss besloten. De noodopvang komt bij het Dierentehuis in ’s-Hertogenbosch en is tot het eind van dit jaar open. Tegelijkertijd vragen de gemeenten dringend aandacht bij de provincie om gezamenlijk de wildopvang in de regio beter te organiseren.

De drie gemeenten subsidiëren al jaren dierenambulances. Deze vrijwilligersorganisaties werken in de gehele regio Brabant Noordoost en een gedeelte van de Bommelerwaard. Zo’n 80 procent van de dieren die vervoerd worden, zijn zieke en gewonde in het wild levende dieren. De ambulances zorgen voor eerste hulp en eventueel medische verzorging. Het tijdelijk opvangen van zieke en gewonde dieren is een probleem. In de provincie zijn twee wildopvangen: in Zundert en Someren. Voor de dierenambulances is de afstand te groot om dagelijks gewonde en zieke dieren te brengen. Ook vanuit oogpunt van dierenwelzijn is dit geen goede zaak.

De drie gemeenten dringen bij de provincie aan om in de driehoek Maashorst, Oss en ’s-Hertogenbosch een robuuste, kwalitatief goede noodopvang voor wilde dieren te realiseren. De gemeenten willen voorkomen dat de dierenambulances geen hulp meer kunnen bieden aan gewonde en zieke in het wild levende dieren. De gemeenten komen daarmee tegemoet aan een oproep van de Dierenbescherming en de gezamenlijke dierenambulances.

Overigens heeft ook de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) gewezen op de noodzaak van goede opvang van in het wild levende dieren. De RDA adviseert het rijk en provincies om structureel financiële middelen vrij te maken voor vervoer en opvang van zieke en gewonde dieren. Daarbij kunnen tegelijkertijd afspraken gemaakt worden over de vereiste kwaliteit. De drie gemeenten verwachten voor het eind van het jaar duidelijkheid te hebben over een structurele voorziening.

Uit de krant