Sanne en Jesse - leerlingen van groep 7a van kindcentrum De Hobbit in Rosmalen - stellen hun vraag aan de Bellende Engel. Zo vraagt Jesse zich af of hij zijn overleden opa ooit nog zal zien.
Sanne en Jesse - leerlingen van groep 7a van kindcentrum De Hobbit in Rosmalen - stellen hun vraag aan de Bellende Engel. Zo vraagt Jesse zich af of hij zijn overleden opa ooit nog zal zien. Foto: Henk van Esch

‘Een ode aan de fantasie en de verwondering van kinderen’

Human Interest 926 keer gelezen

Stel: Er is een engel die beschikt over de antwoorden op alle vragen die er zijn, en die kun je zomaar bellen. Welke vraag zou je de engel dan stellen? Dat is de uitdaging waar de leerlingen van groep 7a van kindcentrum De Hobbit in Rosmalen onlangs voor stonden. Op hun schoolplein stond een telefooncel waar ze in contact konden treden met de engel om hun meest prangende vraag voor te leggen. De performance vormt een opmaat voor de theatervoorstelling De Bellende Engel, met John Buijsman in de hoofdrol, die op 20 en 21 april te zien zal zijn in Theater aan de Parade.

door Astrid Berkhout

Tijdens de performance is er volop enthousiasme bij de leerlingen van De Hobbit. Als hen gevraagd wordt naar de belangrijkste vragen die zij de engel zouden willen stellen - vanuit het hoofd, het hart en de buik - pennen ze die zonder al te lang nadenken neer. “Waarom is de hemel blauw?”, “Hoe is de wereld ontstaan?”, “Word ik ambulancemedewerker?”, “Zal iedereen kunnen helpen om oorlogen te stoppen?”: het zijn maar wat voorbeelden van vragen die naar boven komen. De spanning stijgt als blijkt dat ze hun allerbelangrijkste vraag in een telefooncel op hun schoolplein kunnen voorleggen aan de Bellende Engel, ze kunnen die hier op de voicemail inspreken. De verrassing is groot als even lijkt of de telefooncel na het inspreken gaat opstijgen en er rook tevoorschijn komt. Maar uiteindelijk blijven ze met beide benen op de grond.

Sanne (10) vraagt zich af of ze juffrouw zal worden. Verder wil ze weten hoe de wereld er uit zou zien zonder dieren én of haar opa nog lang zal blijven leven. “Hij is 90 jaar en woont nog zelfstandig. Eigenlijk moet hij naar een verzorgingshuis, omdat hij niet alles zelf meer kan. Onze familie probeert hem nu te overtuigen dat dit echt beter voor hem is. Dan blijft hij hopelijk nog heel lang bij ons.” 

Ook Jesse (10) houdt zich bezig met zijn opa, die 15 jaar geleden is overleden. “Ik vraag me af of ik hem ooit nog zal zien. Mijn oma leeft gelukkig nog wel.” Verder stelt hij zich de vraag of hij fotograaf zal worden. Eerst wilde hij uitvinder worden maar de droom om fotograaf te worden staat nu voorop. “Dan kan ik de hele wereld over reizen. Ik oefen nu al een beetje met de camera op mijn mobiele telefoon.”

Inspirerende gesprekken

In aanloop naar de theatervoorstelling in Theater aan de Parade tourt Pelgrim Maakt met hun telefooncel niet alleen langs basisscholen, maar doen ze ook de polikliniek Kindergeneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het Noordbrabants Museum, Huis73 en het Theatercafé van Theater aan de Parade aan. “De vragen die we zo verzamelen, vormen het uitgangspunt voor de theatervoorstelling”, vertelt theatermaker Rowdy Pelgrim. “Bovendien worden ze gebundeld in een pamflet met daarin de 1.000 vragen van kinderen uit onze stad. Dat pamflet reiken we tijdens de première op 21 april uit aan het college van B. en W.” 

De Bellende Engel is een coproductie van Pelgrim Maakt en Theater aan de Parade. “De voorstelling is geïnspireerd op het beeld van de bellende engel, gehuld in spijkerbroek en met een mobiele telefoon in de hand, op de Sint-Jan. In een tijd waarin de mobiele telefoon haast een extra ledemaat is - waarop je alles op kunt zoeken wat je maar wilt en contact kunt maken met wie je maar wilt - kun je je afvragen in hoeverre je nog echt met elkaar in contact bent. We hopen kinderen en volwassenen dan ook te stimuleren om eens niet je toevlucht te nemen tot Google als je vragen hebt, maar er met elkaar over te praten. Zo kunnen hele mooie gesprekken ontstaan.” Nog even voor de duidelijkheid: er zit misschien een diepere laag achter het verhaal, maar De Bellende Engel is in de eerste plaats een vrolijke, humoristische familievoorstelling!

Meer informatie is te vinden op www.theateraandeparade.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant