Bericht van Weeronline.
Bericht van Weeronline.

Vanaf vrijdag zonkracht 4 tot 5 verwacht

Human Interest 470 keer gelezen

Vanaf vrijdag is het een aantal dagen vrij zonnig en warm lenteweer. Voor het eerst dit jaar wordt dan zonkracht 4 tot 5 verwacht en de ongewende huid kan dan in 20 tot 40 minuten verbranden. De zon is het felst tussen 12.00 en 15.00 uur, maar ook daarvoor en daarna kan de onbeschermde huid verbranden. Bron: Weeronline.

Op deze woensdag is het droog met stapelwolken en vooral in het westen zonnige perioden. De temperatuur loopt op naar 11 tot 16 graden en de zonkracht is 3 tot 4. Als je lang buiten bent is insmeren al een goed advies, want de ongewende huid kan met 30 tot 60 minuten verbranden. Donderdag is het bewolkt en valt wat regen en is van verbranding geen sprake.

Vanaf vrijdag zijn er zonnige perioden en doordat de temperaturen flink stijgen zullen mensen weer lang buiten zijn en ligt verbranding op de loer. Vrijdag is de zonkracht 4 in het noorden en 5 in het zuiden. Zaterdag is op grote schaal sprake van zonkracht 5 en kan de onbeschermde huid met 20 tot 40 minuten verbranden. In het Waddengebied verwachten we zonkracht 4. Zondag wordt zonkracht 3 tot 4 verwacht en wordt het frisser, maar ook dan kun je tijdens zonnige perioden nog makkelijk verbranden.

Doordat de temperaturen stijgen naar waarden omstreeks 20 graden nodigt het weer uit om naar buiten te gaan met blote armen of benen. Smeer je dan goed in met zonnebrandcrème, of blijf midden op de dag niet te lang in de zon.

Zonkracht heeft niets met temperatuur te maken

De zonkracht hangt niet af van de temperatuur. Het is dus niet zo dat je snel verbrandt op een hete dag. Juist de koelere dagen met veel zon, zoals in het voorjaar, zijn dan erg verraderlijk. De zonkracht is naast de zonnestand en de bewolking, ook afhankelijk van de hoeveelheid ozon hoog in de atmosfeer. Wanneer de ozonlaag dun is, bereikt meer schadelijke UV-straling het aardoppervlak en verbrand je sneller.

Na het weekend wordt de ozonlaag boven ons land dikker en valt de zonkracht weer lager uit. De zonkracht is dan 3. Doordat ook de temperaturen flink dalen zijn armen en benen weer bedekt.

Lees hier het online-bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/10-4-2024-zonkracht-4-tot-5-verwacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant