De Tourcast is een van de vele activiteiten in het kader van de viering van 750 jaar koorzang in de Sint-Jan.
De Tourcast is een van de vele activiteiten in het kader van de viering van 750 jaar koorzang in de Sint-Jan. Foto: Koen de Visscher

Horen, zien en zingen; gratis Tourcast door de Sint-Jan

Human Interest 320 keer gelezen

Vanaf zondag 14 april is de Bossche Sint-Janskathedraal te bezoeken met een zowel Nederlands- als Engelstalige audiotour waarin aan de hand van architectuur en kunst het muzikale verhaal wordt verteld van deze eeuwenoude spirituele klankkast. Deze ‘Tourcast’ is met behulp van de eigen smartphone te beluisteren na het scannen van een QR-code.

In de begintijd, toen het gebouw nog een bescheiden romaanse kerk was, werd er al gezongen. Maar ook in de eeuwen daarna, waarin de kerk uitgroeide tot de uitbundige gotische kathedraal die het nu is, werd er volop gezongen en gemusiceerd. Wereldberoemde musici, zangers en componisten waren er werkzaam en lieten er hun muziek na. Bij verschillende architectonische- en kunstobjecten die de kathedraal sieren, zijn muziekstukken te beluisteren uit een rijk repertoire, waarvan sommige zelfs speciaal voor de Sint-Jan werden geschreven. Veel van die composities staan ook nu nog op het repertoire van de ScholaCantorum. Het Bossche kathedrale koor is verantwoordelijk voor de uitvoering van de meeste van de te beluisteren muziekfragmenten. 

De Tourcast volgt de geschiedenis niet chronologisch, maar brengt de luisteraar via een logische rondgang door de hele kerk. De bezoeker kan daardoor starten bij elk van de uitgelichte objecten en daar beginnen met het luisteren naar het verhaal van de kathedraal en haar muziek.

De Tourcast is met een smartphone te beluisteren na het scannen van een QR-code die te vinden is op de folder en een banner in de Sint-Jan. Het gebruik van eigen oortjes of koptelefoon wordt aanbevolen, bij beluisteren zonder oortjes graag het volume beperken. De Tourcast is van maandag tot en met zaterdag te beluisteren van 09.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur en op zondag uitsluitend van 13.30 tot 17.00 uur. Tijdens vieringen of andere plechtigheden is het gebruik van de Tourcast verboden. De Mariakapel is een plek voor gebed en bezinning, beluisteren van de Tourcast is dan ook niet toegestaan in deze kapel.

Viering 750 jaar koorzang in de Sint-Jan

De Tourcast is een van de vele activiteiten in het kader van de viering van 750 jaar koorzang in de Sint-Jan. Kijk voor aanvullende informatie op de website: www.750jaarkoorzang.nl/tourcast.

Download de nieuwe app van de Bossche Omroep

Goed nieuws voor alle liefhebbers van lokaal nieuws uit de gemeente ’s-Hertogenbosch: de Bossche Omroep heeft een gloednieuwe nieuwsapp gelanceerd! Download vandaag nog de Bossche Omroep app vanuit de App Store of Play Store om op de hoogte te blijven, geïnformeerd te worden en verbonden te blijven met de wereld om je heen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant