Bericht van Weeronline.
Bericht van Weeronline.

Maandverwachting: vanaf eind april droger en zonniger

Human Interest 319 keer gelezen

De tweede helft van april begint met een fikse lentedip waarbij het vrij koud en nat wordt. Vanaf eind april stijgt de kans op droger en zonniger weer. De temperatuur schommelt daarbij waarschijnlijk flink rond de normale waarden. Bron: Weeronline.

Deze werkweek is het vrij koud met maxima van 8-11 graden. Halverwege april is het gemiddeld in ons klimaat 12 graden op de Wadden tot lokaal 15 in het zuidoosten. Het regent veelvuldig en er waait een frisse noordwestenwind. Dat maakt de lentedip compleet! De meeste nachten verlopen bewolkt en met minima van 2-5 graden. Als het ’s nachts toch een keer opklaart kan het licht vriezen en dat is riskant met alle vroegbloeiende fruitbomen.

Wanneer wordt het weer warmer?

In het volgende weekend lijken de scherpe randjes van de lentedip eraf te gaan. Er komen langere droge perioden en met voldoende zon kan de temperatuur weer oplopen naar 12-14 graden. Eind april neemt de kans op een zonniger en droger weertype verder toe, maar hoe warm het daarbij wordt is erg onzeker. Rondom Koningsdag lopen de weermodellen nog uiteen van een koude 10 graden tot een warme 20 graden. Dit komt doordat de windrichting erg onzeker is. Wat dat betreft ligt zoals wel vaker rondom onze koninklijke feestdag de kou nog op de loer.

In mei eindelijk een droge maand?

De laatste keer dat we een lange droge periode beleefden was begin oktober vorig jaar. Sindsdien heeft nat weer de overhand gehad, maar daar lijkt in mei verandering in te komen. De kans op hogedrukinvloeden neemt toe en hierdoor wordt droger en zonniger weer dan normaal waarschijnlijk. Gemiddeld over het land valt in mei ongeveer 53 mm.

Normale temperaturen zijn daarbij het meest waarschijnlijk en dat betekent begin mei 15 graden in het noordwesten tot 18 in het zuidoosten. Op dagen dat de wind vanaf de nog koude Noordzee waait valt de temperatuur een aantal graden lager uit en op dagen met een aflandige wind kan de 20 graden gehaald worden. Waarschijnlijk zullen warme en frisse dagen elkaar geregeld afwisselen.

Let op de hoge zonkracht en grote kans op hooikoorts

Met het vrij zonnige weer waar we vanaf eind april mee te maken krijgen is het ook belangrijk dat mensen zich beschermen tegen verbranden. Er wordt dan meestal zonkracht 5 gehaald en daarbij kan de onbeschermde huid in 20-40 minuten verbranden.

Met het overwegend droge en zonnige weer is de kans op hooikoortsklachten groot voor wie een graspollenallergie heeft. Het graspollenseizoen is zeer vroeg begonnen en waarschijnlijk komt het gras al in de eerste helft van mei massaal tot bloei. De piekperiode van het hooikoortsseizoen begint daarmee drie weken eerder dan normaal. Het boompollenseizoen is begin mei juist al voorbij.

Lees hier het online bericht: https://weeronline.nl/nieuws/update-maandverwachting-weer-april-2024.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant