Tom Jansen en Cato van der Werf van HC Den Bosch: “We hebben het mooiste hockeystadion ter wereld!”
Tom Jansen en Cato van der Werf van HC Den Bosch: “We hebben het mooiste hockeystadion ter wereld!”

Hockeyclub Den Bosch viert het 85-jarig bestaan met jubileumfestival

Verenigingen 379 keer gelezen

DEN BOSCH | Hockeyclub Den Bosch viert dit jaar het 85-jarig bestaan. In 14 juli 1937 werd ooit de R.K. Mixed Hockeyclub ’s-Hertogenbosch opgericht. De club is ontstaan uit de sportvereniging van de PNEM (het huidige Essent). In de loop der jaren is HC Den Bosch uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met circa 2.600 leden (daarmee zijn ze de op één na grootste sportclub van Nederland) en vele vrijwilligers. De teams van Dames 1 en Heren 1 presteren op topniveau. Reden genoeg dus om het lustrum uitgebreid te vieren met een lustrumfestival.

door Astrid Berkhout

“De vereniging is begonnen met vijf bestuursleden en tien leden”, vertellen Cato van der Werf en Tom Jansen namens de jubileumcommissie, die bestaat uit acht vrijwilligers. “We maakten toen gebruik van een sportveld aan de Kampdijklaan en later de Hekellaan. In 1951 zijn we verhuisd naar stadion de Vliert, waar we vier velden tot onze beschikking hadden. Sinds 1967 zitten we op het huidige complex aan de Oosterplas, met maar liefst zeven velden, ongekend voor een hockeyclub. We hebben een hockeystadion waar FC Den Bosch jaloers op is!” De vader van Tom was 25 jaar voorzitter van HC Den Bosch. “Ons hele gezin was lid van de club, maar bijvoorbeeld ook de nodige neven en nichten. De vereniging stond toen al bekend om de gezellige, familiaire sfeer. Anno 2022 zijn nog steeds hele gezinnen aangesloten bij HC Den Bosch: een mooie mix van mensen met allerlei achtergronden, alle rangen en standen. Ze komen hier niet alleen trainen. Vanuit een gevoel van verbondenheid zetten velen zich in hun vrije tijd graag in voor hun club. Zelf ben ik ooit begonnen met het rondbrengen van het clubblad.” Inmiddels is Tom 73 jaar en nog steeds actief als vrijwilliger. Cato is met haar 21 jaar een ‘jonkie’ maar ook zij is al vanaf haar zevende verbonden aan HC Den Bosch: “Op zondag ontmoet iedereen elkaar, onder het genot van een biertje en een portie bitterballen. Het is één grote familie.”

Alle aandacht voor talent

HC Den Bosch speelt sinds seizoen 1984/1985 op het hoogste niveau en heeft gedurende haar bestaan de nodige kampioenen voortgebracht: o.a. Wies Kuijpers, Riet Kuper (een fenomeen in de jaren vijftig), Anton Brouwer, Nel van Kollenburg, Miep Voets, Mijntje Donners, Maartje Paumen, Minke Booij en Margje Teeuwen. Een mooi wapenfeit is dat Dames 1 het hoogste aantal landtitels op haar naam heeft staan (21). Onlangs werden ze nog Europees Kampioen. “Zeker onze dames behoren tot de beste van de wereld”, vervolgen Tom en Cato trots. “We zijn dan ook heel secuur met onze jeugd, spelenderwijs leren ze het spel en krijgen ze alle kans om zich te ontwikkelen. Natuurlijk is het jammer als talenten op een gegeven moment vertrekken maar dat hoort erbij. Bovendien: we zorgen ervoor dat niet alleen onze topspelers maar ook onze recreanten het bij ons naar hun zin hebben, juist die combinatie is de kracht van HC Den Bosch.”

Lustrumfestival voor leden

Op 16 juli is er een lustrumfestival voor (oud)leden en sponsoren. Onder het thema ‘Together as one’ vinden verschillende activiteiten plaats, voor jong en oud. Cato: “Het hele terrein wordt ingericht in festivalsfeer. Er is een mainstage waar een band en verschillende DJ’s zullen optreden, foodtrucks en voor de kids o.a. een stormbaan, springkussen, schminken, silent disco en een streethockeyclinic. Het wordt vast en zeker een gave happening.” HC Den Bosch staat niet alleen stil bij het verleden maar heeft ook oog voor de toekomst. “Het is en blijft een uitdaging om te zorgen dat we als vereniging financieel gezond blijven”, aldus Tom. “En we blijven onszelf vernieuwen. Zo komen er op korte termijn vier padelbanen bij op het terrein, daarmee komen we tegemoet aan de behoefte die er is.” Meer informatie is te vinden op www.hcdenbosch.nl

Uit de krant