De voorzitters van de lokale KHN-afdelingen luiden nu de noodklok. Zelf trokken de horecaondernemers in Den Bosch januari al aan de bel over de gevolgen van de coronamaatregelen.
De voorzitters van de lokale KHN-afdelingen luiden nu de noodklok. Zelf trokken de horecaondernemers in Den Bosch januari al aan de bel over de gevolgen van de coronamaatregelen. Foto: Henk van Esch

KHN-afdelingen willen dat kabinet actie onderneemt:‘15 procent horecaondernemers staat op omvallen’

Zakelijk 131 keer gelezen

DEN BOSCH | Per 1 april zijn de steunmaatregelen voor ondernemers die door de coronamaatregelen geraakt zijn, gestopt. Maar voor veel ondernemers zijn de problemen nog lang niet voorbij. De datum 1 oktober geeft menig horecaondernemer slapeloze nachten. Dat is de dag waarop de Belastingdienst haar schulden gaat innen en alles moet binnen 5 jaar voldaan zijn. 

De 58 voorzitters van diverse lokale afdelingen - waaronder die van Den Bosch en Oss en Bernheze - geven aan dat veel ondernemers, ondanks de steunmaatregelen hun volledige (pensioen)spaargeld hebben verbruikt en tegen een forse schuldenberg aan kijken. Een van de steunmaatregelen was dat bedrijven uitstel van belastingbetaling kregen. Als het aan het kabinet ligt moeten ze die belastingschuld in vijf jaar terugbetalen. “Er is zo dus geen ruimte meer over om financieel gezond te worden. Ongeveer 15% van de horecaondernemers heeft door de coronacrisis acute geldproblemen en staat op omvallen. Dat percentage zal hard omhoog gaan als de betalingstermijn blijft staan op 5 jaar”, schrijven de voorzitters. 

Onmogelijk

“Een ander bijkomend probleem is dat ook de afrekeningen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten en met name de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid eraan komen. Ook hier is de verwachting dat veel horecaondernemers vele duizenden euro’s moeten terugbetalen. Tel daarbij ook de ingrijpende gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de krapte op de arbeidsmarkt en de fors stijgende inkoopprijzen bij op en je komt tot de conclusie dat het kabinet bijna iets onmogelijks vraagt van de horecaondernemers.” 

Oproep

De voorzitters roepen daarom in een gezamenlijk persbericht op om de terugbetaling van de belastingschuld naar minimaal 10 jaar te zetten. Ook vinden zij dat het kabinet samen met MKB Nederland, VNO-NCW en Koninklijk Horeca Nederland moet kijken naar een op maat gemaakt financieel herstelplan voor de hardst getroffen sectoren.

Uit de krant